Het endocannabinoïde systeem is een lichaamseigen systeem dat uit cannabisachtige stoffen bestaat. Endo staat in het latijn voor lichaamseigen en cannabinoïde zijn stofjes die van nature voorkomen in cannabis. Het lichaam maakt dus zelf ook cannabinoïde aan. Het endocannabinoïde systeem is betrokken bij veel fysische effecten in ons lichaam. Het speelt een rol bij zenuwen, stress, innerlijke onrust en bij rusteloze gevoelens. Het fungeert als het ware ook als een natuurlijke rustgever voor een goede slaap en een gezonde nachtrust, het speelt een rol bij de vorming van de gemoedstoestand en de werking van het zenuwstelsel. Ook draagt het bij bloedsuikergehalte metabolisme, speelt een rol bij het herstellend vermogen van de huid, bij de botopmaak (helpt botgroei), de bloeddruk, zuurstoftransport, de maagfunctie, dempt het de wisselende stemmingen tijdens menstruatiecyclus en beschermt tegen ouderdomsverschijnselen. Het endocannabinoïde systeem is belangrijk voor het normaal functioneren van het lichaam. Het is evolutionair gezien eigenlijk al miljoenen jaren oud. Het is namelijk ook aangetroffen in zoogdieren, vissen, zee-egels en weekdieren. Dit systeem zou betrokken zijn bij veel fysiologische effecten in ons lichaam.

Effect van cannabis

Producten van cannabis zijn bijvoorbeeld hasj en marihuana. Bij marihuana gaat het om de verkruimelde bloemtoppen van de vrouwelijke plant. Bij hasj gaat het om de samengeperste hasjkorrels of het samengeperste hars van cannabis. In cannabis bevindt zich een werkzame stof en dat is delta9-tetrahydrocannabinol, beter bekend onder de naam THC. THC versterkt de stemming waarin iemand is en het kan de waarneming beïnvloeden. Bij gebruik worden de kleuren intenser ervaren, muziek wordt intenser beleefd. Ook zal het gevoel voor ruimte en tijd veranderen. Sommige mensen krijgen de slappe lach, anderen gaan erg veel eten. Maar mensen kunnen ook angstig worden. Door het gebruik van THC verslappen de spieren, de mond wordt droog, het oogwit kan rood worden en de pupillen worden verwijd. De hartslag zal versnellen. Een deel van deze effecten worden dan ook als vervelend ervaren. Na het gebruik van cannabis zal het concentratievermogen ook verminderen en het geheugen slechter worden. Dit kan tot een aantal uren na het gebruik aanhouden. Ook het logisch denkvermogen en het autorijden kunnen beïnvloed worden.

Het endocannabinoïde systeem

De naam van het endocannabinoïde systeem komt van de plant die leidde tot deze ontdekking. Het zou wel eens een hele belangrijke betrokkene kunnen zijn voor het onderhouden van onze menselijke gezondheid. De endocannabinoïden en de receptoren zijn te vinden in de hersenen, organen, bindweefsel, klieren en immuuncellen. In ieder weefsel voert het cannabinoïdesysteem bepaalde taken uit. Het heeft iedere keer hetzelfde doel. Het handhaven van een stabiel evenwicht in het lichaam, ondanks dat er soms schommelingen zijn aan de buitenkant van het lichaam. Daarbij ondersteunen de cannabinoïdenden op een aantal niveau’s  (zie tabel) van het biologische leven. Het endocannabinoïde systeem wordt vaak gezien als een brug tussen lichaam en geest. Als u het systeem begrijpt, dan wordt het mechanisme duidelijk van bewustzijn, gezondheid en ongemakken en hoe dat beïnvloed kan worden.

Wat doen cannabinoïden?

Het dagelijks gebruiken van cannabinoïden kan op sociaal gebied het menselijk gedrag ondersteunen. Hierdoor kunnen mensen meer bereid zijn om humor en creatieve dingen te delen. Daarnaast helpen de cannabinoïden ook mee door direct de invloed uit te oefenen op de openheid en het vermogen om verder te gaan. Als iemand vast zit in bepaalde patronen uit het verleden, dan kunnen de cannabinoïden hierin helpen.

Eigenschappen cannabinoïden

De cannabinoïden hebben antioxiderende eigenschappen. Deze kunnen de bladeren en bloemen beschermen tegen ultraviolette straling. Deze cannabinoïden neutraliseren vervolgens de door UV-stralen schadelijke straling, zo kunnen zij de cellen beschermen. De straling veroorzaakt bij mensen veroudering, maar ook zorgt het voor vertraagd herstel. De antioxidanten in planten staan al langere tijd bekend als natuurlijke radicalenvangers, zodat ze schade van straling kunnen voorkomen.

Werkend cannabinoïden-systeem

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar cannabis en zijn cannabinoïden. Daaruit komt iedere keer weer een ding naar voren: voor onze gezondheid is een werkend cannabinoïden-systeem van groot belang.